
Ryzykujemy wywołaniem najgwałtowniejszych zmian klimatu w dziejach Ziemi
31 sierpnia 2017, 11:08Jeśli chcemy dowiedzieć się, jak może zmieniać się klimat naszej planety, powinniśmy poszukać wskazówek w przeszłości. Pozostaje jedynie pytanie, jak daleko w przeszłość powinniśmy sięgnąć, by odnaleźć okres, w którym zachodziły podobne zmiany klimatyczne co obecnie

Do podtrzymania masy mięśniowej starsi mężczyźni potrzebują więcej białka
22 listopada 2017, 13:57Starsi mężczyźni potrzebują więcej białka, by utrzymać rozmiary i siłę mięśni.

Ewoluuje pomarańczowy gatunek krokodyla?
1 lutego 2018, 07:00Pomarańczowe krokodyle krótkopyskie z jaskiń Abanda w Gabonie mogą ewoluować w kierunku utworzenia nowego gatunku.

Nowy (prozdrowotny?) polisacharyd z mchu
23 kwietnia 2018, 11:44Badając ewolucyjną historię betaglukanu, naukowcy odkryli w modelowym mchu Physcomitrella patens nowy rodzaj polisacharydu. Mają nadzieję, że uda się go wykorzystać do różnych celów, nie tylko prozdrowotnych.

Włączają i wyłączają wybrane obszary mózgu bez interwencji chirurgicznej
10 lipca 2018, 10:22W laboratorium profesora Mikhaila Shapiro z Caltechu (California Institute of Technology), powstała metoda włączania i wyłączania poszczególnych obwodów mózgu bez potrzeby przeprowadzania interwencji chirurgicznej.

Założyciel Muzeum Biblii - miliarder Steve Green - padł ofiarą współczesnych fałszerzy
23 października 2018, 11:56Muzeum Biblii z Waszyngtonu poinformowało, że 5 z najcenniejszych artefaktów - fragmenty zwojów z Qumran - to podróbki. Spośród 16 zwojów należących do muzeum 7 nie będzie już wystawianych, 9 trzeba zaś poddać dalszym testom.

Pigułka antykoncepcyjna upośledza rozpoznawanie emocji
11 lutego 2019, 11:50Doustne środki antykoncepcyjne wydają się upośledzać zdolność kobiet do rozpoznawania złożonych stanów emocjonalnych. Przeprowadzone w Niemczech badania wykazały, że panie, które używają doustnej pigułki antykoncepcyjnej są o niemal 10% procent gorsze w rozpoznawaniu ekspresji subtelnych stanów emocjonalnych, takich jak duma czy zadowolenie.

Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 11:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.

Butelki z lignocelulozy, perfumy z jabłek
21 sierpnia 2019, 05:47Wiele firm pracuje nad tworzywami, które byłyby równie lekkie i odporne jak plastik, a przy tym w pełni biodegradowalne. A co, gdyby można je robić... ze śmieci? Nowoczesna,ekologiczna, bo bezodpadowa (konwersja surowiec-produkt sięga 100%) i ekonomiczna (nie wymaga wysokich temperatur ani kosztownych katalizatorów) metoda uzyskiwania organicznych monomerów powstaje właśnie w IChF PAN.

Poznaj Emmę – pracownicę biurową przyszłości
30 października 2019, 17:30Grupa brytyjskich naukowców, na czele której stanął futurysta William Higham, stworzyła Emmę – przeciętną pracownicę biurową, której wygląd będzie nas straszył za około 20 lat o ile nie zmienimy dotychczasowego trybu życia. Od wielogodzinnego wpatrywania się w monitor Emma ma suche, zaczerwienione oczy, garba, nadwagę, spuchnięte nogi, egzemę i inne nieprzyjemne objawy stresu i siedzącego trybu życia.